Realizat de Teamnet Dedalus, www.teamnet-dedalus.ro

Descarcatiaplicaţia "APEL 112". lansată de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS).

Aplicaţia permite transmiterea către dispecerat a coordonatelor celui care suna la 112 în momentul iniţierii apelului.

Pe baza informaţiilor de localizare, intervenţia poate fi mai rapidă şi mai eficientă, crescând astfel şansele de salvare a apelantului, se spune în comunicatul STS.

Utilizarea aplicaţiei APEL 112 presupune activarea şi existenţa serviciilor de date (acces Internet) şi a serviciului de localizare (GPS) ale telefonului mobil. În lipsa serviciului de date, poziţia apelantului va putea fi totuşi comunicată operatorului 112 în timpul conversaţiei telefonice pentru că aplicaţia permite afişarea coordonatelor GPS, precizează sursa citată.

Aplicaţia "Apel 112" este gratuită şi poate fi descărcată şi instalată pe telefonul mobil din magazinele de aplicaţii Google Play şi App Store. Aplicaţia este compatibilă cu telefoanele mobile cu sisteme de operare Android şi iOS. Versiunile minime suportate de sistemele de operare ale telefoanelor mobile sunt iOS 5 şi Android 4.4.

Pentru a putea folosi aplicaţia într-un caz de urgenţă, utilizatorul trebuie să introducă în aplicaţie numărul sau numerele de telefon, în cazul în care în telefonul mobil sunt două cartele SIM cu servicii de date active. Folosirea aplicaţiei nu necesită înregistrarea în sistemul informatic al 112 a apelantului sau a numărului/numerelor de telefon ale acestuia.